Om mig

Hundar har alltid legat mig varmt om hjärtat. Det har passerat ett antal hundar i mitt liv, som jag tyvärr har fått ta bort pga olika anledningar.
Jag är uppväxt i en bruksfamilj, där mina föräldrar var mycket aktiva på Brukshundklubben här i Halmstad. Min far var bruksdomare och instruktör. De hade schäfern ”Mira” som de tävlade rapport med. Som barn var man med på tävlingar och där på en tävling, fanns en Kelpie som jag blev mycket förtjust i
Stormkappans Red Geoff. En Kelpie det skulle jag ha. Många andra skaffade moped när de fyller 15 år, men inte Anki, nä hon skaffar sig en hund. Fick ihop pengar till hunden genom, sommarjobb på Elvetorps Kennel som födde upp Norsk Buhund och Schäfer + att jag bara önskade mig pengar när jag konfirmerades.
1979 köpte jag Glimmergruvans Gixy. Ville så gärna tävla med henne, gick kanske inte så bra, men roligt hade vi. Gixy kom till lydnadsklass 2 och uppflyttad till lägreklass spår. På utställningar gick det bättre, 2 cert fick hon.
Därefter blev det Norsk Buhund 1985-1996. Närmare bestämt 3 st, 3 generationer.
SUCh Elvetorps Jambo, SUCh NUCh Jibes Otto Jambosson och Klevsviks Ottopöjken Nisse. Otto och Nisse körde viltspår med och hade dem till eftersökshundar. Otto hade vi även med på rådjursjakt.
Av en slump 1995 fick vi en Engelsk Springerspaniel av kompisar som i sin tur fått henne av kompisar. Hon kallades Kajsa, vi hade inte en aning om hur gammal hon var eller från vilken uppfödare. Kajsa blev en mycket bra rådjurshund. Fick så småningom spondylos i ländryggen.
1999 köpte jag åter en Australisk Kelpie Glimmergruvans Valle ”Vesslan”. Tyvärr saknade han sina testiklar, ville gärna ställa honom. Men det gick inte. Tävlade lydnadsklass 2 och bruks (sök) uppfl till högreklass. Han fick problem med sköldkörteln, valde att inte söka dispens för att tävla med honom.
2002 blev det en Australian Cattledog. Cattlegirls Red Millas Miracel ”Milla” har också funnits i mina ägor. Tyvärr hade hon C på höfterna och fick så småningom epilepsi. Valde att låta henne somna in endast 2 år gammal. Ville så gärna ha en hund att tävla med igen. Denna gång blev det en schäfer och det var 2005. Hittade Space kennel utanför Kalmar, de tävlade bruks med sina hundar, det var viktigt för mig och inte IPO, som så många andra schäferuppfödare gjorde då. Det blev Space Tibur ”Tibbe” han blev en stor hane. Nu kunde jag återigen tävla med hund. Vi tävlade lägreklass spår, lydnadsklass 2, rallylydnad fortsättningsklass, ställde ut honom ett par gånger, klarade UHP (uthållighetsprov). Tyvärr fick han problem med ena armbågen. Han hade ED grad 1 och HD grad A.
Ville så gärna ha Kelpie igen, kontaktade Almdalens kennel, då de har en tik som min Vesslan är farbror till. De hade planer på att para denna tik. Från det att jag kontaktat kennelägaren tills vi hämtade hem Almdalens Ture 2010, tog det 2 år. Ture har verkligen gett mig små elaka gubbar i huvudet, som tur är har de flyttat. Han var specialist på att sticka och fokusera på helt annat än det han skulle. Vid 4 års ålder tog jag steget och lät kastrera honom, fast jag är emot sådant. Å efter det blev det betydligt bättre.  Tävlade lydnad och rallylydnad med honom Sommaren 2016 upptäckte vi att även han har problem med sköldkörteln, denna gång sökte jag dispens för just tävlingslydnad och rallylydnad. December 2017 fick Ture somna in, då det tillkommit ytterligare krämpor hos honom. 
2013 började jag fundera på om vi inte skulle ha en liten hund med. En liten hund som jag kunde ställa ut och även tävla med. Valet var inte så svårt, då jag tittat på Schipperke för längesedan. Kände jag att det var dags för en sådan. Då jag visst vad jag ville, var det bara att börja leta uppfödare som hade det jag sökte. Kom i kontakt med kennel Maiden’s ägare. 2014 flyttade Maiden’s New Black Pearl ”Nyx” (nattens drottning) hem till oss. Å har inte ångrat en minut att vi skaffade denna robusta lilla hund. Hon älskar att jobba och bjuder till arbete med. Jag vill inte specialisera henne på en sak, utan vi testar lite olika saker. Mycket för att jag vill visa att de är en allroundhund.
Då tävlande med Ture inte blev som jag tänkt mig, började jag fundera på vad för ras vi skulle ha efter Ture, många raser passerade genom mitt huvud. Gick på min magkänsla Schäfer. Kontaktade Tibbes uppfödare. Visst fick vi köpa hund av henne igen. Visste bara inte när hon skulle ha valpar nästa gång. 1 december 2016 föddes Space Dency ”Lovi”, hoppas på att Lovi blir den hund jag kan tävla bruks med.
Som jag skrev i början är jag uppväxt i en bruksfamilj. Att vara aktiv på brukshundklubben finns även hos mig. 1989 blev jag SBK instruktör, 2001 blev jag agility instruktör, 2011 blev jag rallylydnadsinstruktör.
Jag är även rallylydnads tävlingssekreterare och domarskrivare. Jag älskar att hålla kurser och lära hundägare att få ordning på sina hundar.
Under dessa år har jag hunnit gifta mig 2 ggr och få 3 härliga barn. Som är utflugna sedan flera år tillbaka. 2 av dem håller på med hund. John har inga djur men ställer gärna upp som hundvakt. Rikard har en blandras tik Varga, som han har som jakt hund och eftersökshund. Varga har även lyckats spåra upp försvunna hundar ett par gånger. Erika har två Korthårs Collie, My och Grynet. My är mamma till Grynet.  Även hon är instruktör i agility och SBK allmänlydnadsintruktör. Erika tävlar med sina hundar i agility och lydnad, bruks kommer. Hon tävlar lydnad och agility med Nyx. Visar Nyx på utställningar, då de 2 fungerar mycket bra ihop.
Detta var en ”liten” presentation av mig.